Studené kuře na řecký způsob
Suroviny
- 200 g Žampiony čerstvé
- 20 ml Olej olivový
- 300 ml Víno bílé
- 250 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Kuře
- 20 ks Cibulka jarní
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 46 g
- Sodík 475 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 212.5 mg
- Draslík 949.3 mg
- Vláknina 4946.3 mg
- Vitamín A 4946.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté kuře zcela vykostíme a maso nakrájíme na 2 cm kousky. Rajčata oloupeme a rozdrtíme, jarní cibulky oloupeme, zbavíme tmavé části natě a světlou část nakrájíme na kolečka. Žampiony očistíme a nakrájíme na kostky a nasekáme petrželku.
-
2
Kuřecí maso vložíme do hrnce, zalijeme suchým bílým vínem a 250 ml vody, přidáme rajčata, rajský protlak a olej, dále ocet, bobkový list a sůl. Hrnec přikryjeme a dáme na mírný oheň na 40 minut dusit. Přidáme cibulky se žampiony a ještě 15 minut podusíme.
-
3
Hotové kuře necháme vystydnout při pokojové teplotě, potom ho v chladničce vychladíme. Před podáváním směs promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme sekanou petrželkou.