Smažené houby v česnekovém těstíčku
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Zakysaná smetana
- 300 g Řecký jogurt
- 200 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 0.1 l Citronová šťáva
- 0.5 kg Žampiony čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.28 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Bylinky čerstvé - svazek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 29 g
- Sodík 205 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 171.7 mg
- Draslík 548.8 mg
- Vláknina 4483.8 mg
- Vitamín A 4483.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby pečlivě očistíme a rozkrojíme napůl. Česnek zbavíme slupky, 1 stroužek prolisujeme do citronové šťávy a opepříme. Houby necháme v této směsi marinovat.
-
2
Žloutky oddělíme od bílků a žloutky smícháme s pivem. Bílky našleháme, dokud neztuhnou a přidáme 1 špetku soli. Našlehané bílky smícháme dohromady s moukou a máslem.
-
3
Olej na pánvi necháme řádně rozpálit. Houby poprášíme moukou, obalíme v těstíčku a osmahneme na oleji. Houby smažíme cca 3 minuty.
-
4
Zamícháme dohromady jogurt, zakysanou smetanu, nasekané bylinky a na závěr prolisujeme zbytek česneku. Důkladně zamícháme, osolíme a opepříme. Podáváme v omáčkovníku k osmaženým houbám.