Závin s podzimními houbami
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Vývar telecí
- 250 ml Smetana sladká 12%
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř červený celý
- 2 ks Šalotka
- 0.5 kg Žampiony čerstvé
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Pažitka
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 34 g
- Sodík 114 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 746.2 mg
- Vláknina 5489.3 mg
- Vitamín A 5489.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na drobné kousíčky. Šalotky oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a necháme je podusit na předehřátém másle. Přihodíme houby a dusíme, dokud houby nepustí všechnu vodu. Smícháme společně s 1 lžící nasekané pažitky a vše ještě osolíme a opepříme. Pánev dáme bokem a směs necháme vychladnout.
-
2
Troubu si nastavíme na 220°C a necháme ji předehřát. Mouku prosejeme na vál, doprostřed nalijeme olej, osolíme a důkladně zamícháme. Přidáme 3 lžíce vody a zpracujeme na hladké těsto. Následně jej zabalíme do obalu a necháme 1 hodinu bokem.
-
3
Těsto následně rozválíme na pomoučněném vále. Těstíčkko pokryjeme houbami a srolujeme v závin. Namastíme si plech a rolku na něj položíme, potřeme rozpuštěným máslem a necháme péct 35 minut.
-
4
Zeleninový vývar společně se smetanou přivedeme k varu a necháme ho zredukovat na polovinu. Ochutíme zbylou pažitkou, osolíme a opepříme. Závin nakrájíme na části. Umístíme na talíře, zalijeme omáčkou a ozdobíme zrnky červeného pepře.