Závin s podzimními houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Vývar telecí
  • 250 ml Smetana sladká 12%
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř červený celý
  • 2 ks Šalotka
  • 0.5 kg Žampiony čerstvé
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Pažitka
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 495 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 114 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 746.2 mg
  • Vláknina 5489.3 mg
  • Vitamín A 5489.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.4 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na drobné kousíčky. Šalotky oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a necháme je podusit na předehřátém másle. Přihodíme houby a dusíme, dokud houby nepustí všechnu vodu. Smícháme společně s 1 lžící nasekané pažitky a vše ještě osolíme a opepříme. Pánev dáme bokem a směs necháme vychladnout.

  • 2

    Troubu si nastavíme na 220°C a necháme ji předehřát. Mouku prosejeme na vál, doprostřed nalijeme olej, osolíme a důkladně zamícháme. Přidáme 3 lžíce vody a zpracujeme na hladké těsto. Následně jej zabalíme do obalu a necháme 1 hodinu bokem.

  • 3

    Těsto následně rozválíme na pomoučněném vále. Těstíčkko pokryjeme houbami a srolujeme v závin. Namastíme si plech a rolku na něj položíme, potřeme rozpuštěným máslem a necháme péct 35 minut.

  • 4

    Zeleninový vývar společně se smetanou přivedeme k varu a necháme ho zredukovat na polovinu. Ochutíme zbylou pažitkou, osolíme a opepříme. Závin nakrájíme na části. Umístíme na talíře, zalijeme omáčkou a ozdobíme zrnky červeného pepře.

Komentáře k receptu