Vepřové řízky zapékané s žampionovou rýží
Suroviny
- 100 g Rýže loupaná
- 50 g Šunka dušená
- 250 g Žampiony čerstvé
- 800 g Vepřová kýta
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1032 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 68 g
- Sodík 189 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 195.3 mg
- Draslík 925.5 mg
- Vláknina 3539.8 mg
- Vitamín A 3539.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 92.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampiony opláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso rozkrájíme na plátky, které omyjeme a osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme moukou.
-
2
Rýži uvaříme v dostatečném množství osolené vody. V malé pánvi rozehřejeme trochu másla, na něm podusíme jemně nakrájené žampiony doměkka a smícháme je s uvařenou rýží.
-
3
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na něm prudce osmahneme připravené řízky, pak zmírníme oheň a dopečeme je doměkka. Maso z pánve vyndáme a uschováme v teple. Z pánve slijeme olej, přidáme do ní část másla, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů a zalijeme smetanou. Vše promícháme a necháme dusit.
-
4
Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno rozprostřeme uvařenou rýži smíchanou se žampiony. Na ni rozložíme upečené řízky, na ně plátek šunky a dušené žampiony. Zalijeme smetanovou šťávou a zapečeme v troubě, předehřáté na 200°C.