Vepřové řízky zapečené s jemnou žampionovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 100 g Šunka dušená
  • 300 g Žampiony čerstvé
  • 600 g Vepřová kýta
  • 2 ks Cibule
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 l Mléko polotučné
  • 0.06 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 699 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 146 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 148.4 mg
  • Draslík 815 mg
  • Vláknina 3239.8 mg
  • Vitamín A 3239.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Šunku nakrájíme na tenké krátké proužky. Sýr nastrouháme. Maso rozkrájíme na řízky, omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme 1/2 másla a řízky na něm prudce opečeme z obou stran. V druhé pánvi na zbylém másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů, promícháme a přikryté pokličkou necháme dusit. Když žampiony změknou, přidáme k nim nakrájenou šunku, chvíli vše smažíme, pak posypeme moukou a opět osmahneme. Směs dobře promícháme, za stálého míchání přilijeme mléko, opepříme, osolíme a na mírném ohni vaříme, dokud nevznikne hladká hustší omáčka.

  • 3

    Zapékací mísu mírně vymastíme a dáme do ní řízky. Posypeme je nastrouhaným sýrem, polijeme vypečenou šťávou a žampionovou omáčkou a v troubě, předehřáté na 200°C zapečeme, až má omáčka zlatavou barvu.

  • 4

    Nejvhodnější přílohou jsou smažené bramborové hranolky.

Komentáře k receptu