Šumavská hovězí pečeně
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 150 g Párky jemné
- 150 g Žampiony čerstvé
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Masox
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 dl Voda pitná
- 2.18 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 780 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 45 g
- Sodík 103 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 312.7 mg
- Draslík 195.6 mg
- Vláknina 1639.8 mg
- Vitamín A 1639.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 68.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampiony omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Sýr a párky nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vejce metlou rozšleháme v misce. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
-
2
V pánvi rozehřejeme část oleje, na něm krátce podusíme nakrájené žampiony. Za stálého míchání přidáme rozšlehaná vejce, opepříme, osolíme a mícháme, až zcela ztuhnou.
-
3
Hovězí maso omyjeme a osušíme, prořízneme do něj kapsu a tu naplníme směsí žampionů a vajec, nakrájeného sýra a párků. Kapsu proti rozevření zajistíme párátky nebo grilovacími jehlami.
-
4
V zapékací míse nebo pekáči rozehřejeme zbylý tuk, maso na něm prudce opečeme ze všech stran a vyjmeme ho.
-
5
Na oleji po pečení masa osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní rajčatový protlak, promícháme a po chvíli přilijeme část vývaru z Masoxu. Maso vrátíme zpět do pánve a dusíme na mírném ohni doměkka. Během dušení maso občas obracíme, poléváme vypečenou šťávou a v případě potřeby podléváme masoxovým vývarem. Když maso začne měknout, odkryjeme pokličku a maso dopečeme v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia. Měkké upečené maso s kůrčičkou vyndáme z pekáče a naporcujeme.
-
6
Do šťávy přimícháme smetanu s moukou a důkladně ji provaříme. Pak do omáčky vložíme porce masa a necháme vše prohřát.