Šumavská hovězí pečeně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Hovězí roštěnka vys. peč.
  • 150 g Párky jemné
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Masox
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1 dl Voda pitná
  • 2.18 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 780 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 103 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 312.7 mg
  • Draslík 195.6 mg
  • Vláknina 1639.8 mg
  • Vitamín A 1639.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 68.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampiony omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Sýr a párky nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vejce metlou rozšleháme v misce. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme část oleje, na něm krátce podusíme nakrájené žampiony. Za stálého míchání přidáme rozšlehaná vejce, opepříme, osolíme a mícháme, až zcela ztuhnou.

  • 3

    Hovězí maso omyjeme a osušíme, prořízneme do něj kapsu a tu naplníme směsí žampionů a vajec, nakrájeného sýra a párků. Kapsu proti rozevření zajistíme párátky nebo grilovacími jehlami.

  • 4

    V zapékací míse nebo pekáči rozehřejeme zbylý tuk, maso na něm prudce opečeme ze všech stran a vyjmeme ho.

  • 5

    Na oleji po pečení masa osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní rajčatový protlak, promícháme a po chvíli přilijeme část vývaru z Masoxu. Maso vrátíme zpět do pánve a dusíme na mírném ohni doměkka. Během dušení maso občas obracíme, poléváme vypečenou šťávou a v případě potřeby podléváme masoxovým vývarem. Když maso začne měknout, odkryjeme pokličku a maso dopečeme v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia. Měkké upečené maso s kůrčičkou vyndáme z pekáče a naporcujeme.

  • 6

    Do šťávy přimícháme smetanu s moukou a důkladně ji provaříme. Pak do omáčky vložíme porce masa a necháme vše prohřát.

Komentáře k receptu