Zapečené závitky z hovězího masa plněné žampiony a játry
Suroviny
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 250 g Žampiony čerstvé
- 600 g Hovězí maso zadní
- 250 g Játra drůbeží
- 1 ks Cibule
- 1 ks Okurky nakládané
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Polévkové kostky Vitana
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Víno bílé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 2 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 612 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1442 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 477.5 mg
- Draslík 546.9 mg
- Vláknina 4256.8 mg
- Vitamín A 4256.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Játra omyjeme a nakrájíme na kousky. Žampiony opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Okurku také nakrájíme na kostky. Dvě vejce rozšleháme samostatně, čtyři rozšleháme v jiné misce a smícháme s nastrouhaným sýrem. V další misce smícháme worcesterovou omáčku, kečup a Vitanu.
-
2
V pánvi rozehřejeme polovinu oleje, osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená játra, která opepříme a přisypeme plátky žampionů. Přilijeme trochu vína a vše přikryté dusíme doměkka. Během dušení občas promícháme a v případě potřeby přilijeme víno. Ke konci dušení přimícháme nakrájenou okurku. Když jsou játra i žampiony měkké, přidáme dvě rozšlehaná vajíčka, osolíme a mícháme, až směs zcela zhoustne.
-
3
Hovězí maso rozdělíme na 4 plátky, které omyjeme, osušíme, rozklepeme, opepříme a osolíme. Na ně rozprostřeme připravenou játrovou směs, zabalíme je a zajistíme proti rozevření párátky nebo grilovacími jehlami.
-
4
V zapékací míse nebo pekáči rozpálíme zbylý olej a závitky na něm zprudka opečeme ze všech stran. Pak oheň zmírníme, přilijeme zálivku z worcesteru a kečupu a dusíme přikryté poklicí 5 minut.
-
5
Závitky pak potřeme vajíčky smíchanými s nastrouhaným sýrem a dopečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů, až je maso měkké a má křupavou kůrku z vajíčkové směsi.
-
6
Podáváme s bramborami, přelité šťávou.