Masové koule z jehněčího masa
Suroviny
- 200 g Žampiony čerstvé
- 500 g Jehněčí maso mleté
- 100 g Hovězí maso mleté
- 10 g Mouka pšeničná hladká
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Vegeta
- 2 ks Pórek
- 4 stroužek Česnek
- 0.5 l Hovězí vývar základní
- 0.07 dl Olej olivový
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 33 g
- Sodík 847 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 106.8 mg
- Draslík 952 mg
- Vláknina 7899 mg
- Vitamín A 7899 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.3 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pórek omyjeme a nakrájíme na jemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Žampiony opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kousky. Vlašské ořechy nasekáme na jemno.
-
2
Mletá masa smícháme v míse s polovinou prolisovaného česneku, nakrájeným pórkem a majoránkou, podle chuti osolíme. Z masové směsi vytvoříme větší koule a obalíme je v mouce.
-
3
V pánvi rozehřejeme olej a v něm koule osmahneme do bledšího odstínu.
-
4
V hrnci přivedeme k varu vývar, do něj vložíme předsmažené masové koule. Za stálého míchání přisypeme nakrájené žampiony, přidáme sójovou omáčku, Vegetu, cukr a zázvor. Pak přiléváme Solamyl rozmíchaný v troše vývaru a stále mícháme. Když omáčka začne houstnout, dochutíme ji zbytkem prolisovaného česneku a solí. Necháme ji ještě chvíli prohřát a ihned podáváme. Na talíři masové koule posypeme nasekanými ořechy.