Žampionoví garnáti
Suroviny
- 600 g Garnát obecný
- 250 g Žampiony čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Cuketa
- 50 g Sýr Parmezán
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 2 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 0.25 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 138 g
- Sodík 1829 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 331.5 mg
- Draslík 788.2 mg
- Vláknina 8618 mg
- Vitamín A 8618 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozmrazíme zmrazené garnáty. Vyjmeme je z krunýřů a nakrojíme je podélně. Vyndáme střívko, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Dáme zakryté odležet do lednice.
-
2
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme olej, osmahneme cibuli, přidáme prolisovaný česnek. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme k cibuli.
-
3
Na 220 stupňů předehřejeme troubu.
-
4
Mrkev omyjeme a nastrouháme, přidáme do hrnce. Umyjeme cuketu, oloupeme a nastrouháme. Dáme ji podusit a přidáme sůl, pepř a tymián. Přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit, dokud se třetina neodpaří.
-
5
Zapékací mísu vymažeme tukem, dáme do ní polovinu zeleniny a na ni rozložíme garnáty. Zbylou zeleninu promícháme s parmezánem a smetanou a touto směsí zalijeme garnáty.
-
6
Zapékáme 20 minut a poté ihned podáváme.