Malé věže v Pise
Suroviny
- 420 g Mozzarella
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Lilek
- 5 ks Rajčata
- 1 ks Rohlíky bílé
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl mořská
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Meduňka
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 517 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1077 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 86 mg
- Draslík 508.9 mg
- Vláknina 16855.9 mg
- Vitamín A 16855.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.7 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý lilek nakrájíme na plátky, které osolíme (1 lžička) a necháme asi 20 minut vypotit. Pak je opláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Čerstvý kopr omyjeme a velmi drobně pokrájíme.
-
2
Omytá středně velká rajčata osušíme, odkrojíme místa v okolí stopek a nakrájíme na plátky silné 4-5 mm, které dáme do mísy, ochutíme je solí (asi 0.5 lžičky), čerstvě pomletým pepřem 4 barev, extra olivovým olejem, sušeným oreganem a koprem. Rajčata promícháme a necháme asi 20 minut marinovat.
-
3
Mozzarellu nakrájíme na plátky. Menší žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 3-4 mm. Oloupaný česnek pokrájíme na tenké plátky. Meduňku omyjeme, vodu setřepeme a lístky otrháme.
-
4
V pánvi na rozpáleném oleji zprudka orestujeme lilek, který jsme posypali bílým pepřem, z každé strany dozlatova. Restujeme přibližně po půl minutě z každé strany. Poté vyjmeme z omastku a papírovým ubrouskem zbavíme přebytečného tuku. K omastku do pánve přidáme 0.5 lžíce másla a restujeme žampiony s česnekem dozlatova, pak je hned vyjmeme z tuku, odložíme do misky, ochutíme mořskou solí, drceným kmínem a promícháme.
-
5
Rohlík nakrájíme zešikma na plátky silné asi 5 mm. Na pokrájený rohlík položíme střídavě plátky rajčat, žampionů s česnekem, Mozzarellu a lilek. Mozzarellu s lilkem dáme 2 x.
-
6
Každou věž ozdobíme meduňkovými lístky, zachytíme delšími párátky, dáme je na mísu a servírujeme.