Telecí na víně s hříbky
Suroviny
- 250 g Slanina vepřová
- 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Hříbky čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 6 ks Pečivo pšeničné jemné máslové
- 4 ks Šalotka
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Sůl mořská
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1.5 dl Víno bílé
- 1.5 dl Voda pitná
- 5 dl Bujón hovězí
- 1.4 kg Telecí plec
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 815 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 40 g
- Sodík 20813 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 248.7 mg
- Draslík 1744.3 mg
- Vláknina 1159.8 mg
- Vitamín A 1159.8 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.2 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na kostičky. Telecí maso z plece omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou šalotku drobně pokrájíme, česnek utřeme.
-
2
V teflonové pánvi si rozpálíme olej, na něm rozpustíme slaninu a orestujeme maso z každé strany dozlatova. K masu přidáme šalotku s česnekem a za stálého míchání restujeme další 2 minuty. Když má šalotka zlatavou barvu, vše vložíme do zapékací mísy. Maso osolíme, opepříme a dobře promícháme.
-
3
V misce si smícháme hovězí bujón s bílým vínem. K masu přimícháme konzervovaná rajčata, přelijeme bujónem s vínem, mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme na 220°C 10-15 minut. Mezitím si misce rozmixujeme v 1.5 dl vody 3 lžíce hladké mouky. Po 10 minutách pečení přilijeme rozmíchanou mouku k masu, promícháme a pečeme při 190°C minimálně 1 hodinu. Během pečení 2x směs promícháme.
-
4
Mezitím si očistíme a omyjeme malé hříbky. Osušíme je a nakrájíme na plátky. V pánvi na rozpuštěném másle (2 lžíce) hříbky podusíme, ochutíme je muškátovým oříškem, kmínem a mořskou solí. Poté je osmažíme dozlatova a přimícháme k masu. Když je maso měkké, pokrm dochutíme zakysanou smetanou a solí.
-
5
K telecí roštěné podáváme bílé křupavé pečivo.