Sójové výhonky se zeleninou a houbami
Suroviny
- 150 g Žampiony čerstvé
- 20 g Zázvor celý
- 250 g Rýže Basmati
- 150 g Sójové výhonky
- 200 g Hrachové lusky
- 150 g Zelí čínské
- 20 g Shiitake houby
- 75 ml Omáčka sójová
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 228 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 8 g
- Sodík 73 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 573.4 mg
- Vláknina 7769.8 mg
- Vitamín A 7769.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.5 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby shiitake vložíme do vody a necháme v ní 30 minut máčet. Očistíme a omyjeme čínské zelí a nakrájíme na proužky široké asi 1 centimetr. Oloupeme cibuli a pokrájíme na drobné kostičky.
-
2
Omyjeme cukrové lusky a jejich konce odkrojíme. Omyté žampiony naporcujeme na kousky. Na sójové výhonky nalijeme horkou vodu a ponecháme stranou, aby okapaly.
-
3
Podle návodu v osolené vodě uvaříme rýži a vodu slijeme.
-
4
Připravíme wok a zahřejeme v něm olej. Nasypeme do woku nasekanou cibuli a zázvor. Prolisujeme 2 stroužky česneku, přisypeme cukrové lusky a opékáme přibližně 2 minuty.
-
5
Z namočených hub vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme je na drobné kousky. Přisypeme pokrájené žampiony a asi 2 minuty opékáme. Nakonec vložíme ještě sójové výhonky a proužky čínského zelí. Opékáme přibližně 3 minuty. Vlijeme sójovou omáčku, podle chuti osolíme a opepříme.
-
6
Servírujeme s rýží.