Mořský ďas na zázvoru s houbami
Suroviny
- 170 g Žampiony čerstvé
- 250 g Nudle rýžové
- 50 g Zázvor celý
- 450 g Mořský ďas
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Chilli paprička
- 5 ks Cibule lahůdková
- 1 l Voda pitná
- 2 cl Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Libeček
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 20 g
- Sodík 885 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 40.1 mg
- Draslík 672 mg
- Vláknina 12708.1 mg
- Vitamín A 12708.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme, pokrájíme přibližně na 1 cm plátky. Osolíme je mořskou solí a pepřem 4 barev. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme ji na tenké nudličky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Malé žampiony očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je nakrájíme na tenké plátky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na kroužky. Petrželovou nať s libečkem omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci uvaříme 1 litr vody. Vsypeme tenké rýžové nudle a necháme je pod pokličkou odstát 4-5 minut (podle návodu). Pak je scedíme.
-
3
Ve woku rozpálíme olej s máslem, na něm zprudka orestujeme dozlatova plátky ryby - restujeme jen 1-2 minuty. Rybu vyjmeme, na omastek dáme 3 lžíce loupaných slunečnicových semínek s chilli papričkou a plátky žampionů, restujeme 1-2 minuty a opatrně vše vyjmeme a odložíme k rybě.
-
4
Na omastek přidáme 1 lžíci másla, na kterém zpěníme cibuli s česnekem, libeček a zázvor. Vše postupně smažíme další 2-3 minuty. K cibuli vrátíme rybu s česnekem, chilli, semínka i žampiony. Směs dobře promícháme, ochutíme sójovou omáčkou, Sherry Brandy, povaříme asi 1 minutu, promícháme s nudlemi, petrželkou a ihned podáváme.