Přírodní treska na žampionech s dušenými bramborami
Suroviny
- 200 g Žampiony čerstvé
- 500 g Treska aljašská
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 4 dl Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 1.2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 8 g
- Sodík 655 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 53.5 mg
- Draslík 1811.6 mg
- Vláknina 15668.2 mg
- Vitamín A 15668.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z tresky omyjeme, osušíme, posypeme z obou stran solí (1.5 lžičky), kmínem a citronovým pepřem (1 lžička). Žampiony očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na plátky silné přibližně 3-4 mm. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme. Očištěné cibule nakrájíme na kroužky.
-
2
Do hrnce dáme plátky brambor, které proložíme 1/3 cibule. Přilijeme 3-4 dl vody, přidáme lžíci másla, lžičku soli, promícháme, zakryjeme poklicí a brambory přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu a pomalu brambory dusíme přibližně 15-17 minut.
-
3
Mezitím v pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje s 1 lžicí másla, filety z tresky osmažíme dozlatova. Smažíme přibližně 2-3 minuty z každé strany. Pak je z pánve vyjmeme a na zbylém omastku zprudka restujeme žampiony (s cibulí 1-2 minuty). Žampiony posypeme citronovým pepřem, solí a odstavíme z plotny.
-
4
Na talíře dáme filety z tresky, obložíme je dušenými bramborami, které posypeme koprem, na rybu položíme 2-3 lžíce žampionů s cibulí a podáváme.