Kuřecí plátky s žampiony, sýrem a rýži

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Kuřecí prsa
  • 500 g Žampiony čerstvé
  • 70 g Sýr Čedar
  • 220 g Rýže jasmínová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 ks Pórek
  • 6 ks Cibulka jarní
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4.4 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Bujón zlatý zeleninový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 1.5 polévková lžíce Olej chilli
  • 0.26 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 777 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 649 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 161.6 mg
  • Draslík 1427 mg
  • Vláknina 17024.7 mg
  • Vitamín A 17024.7 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.7 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé bílé a hnědé žampiony očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Lahůdkovou cibulku a pórek očistíme, omyjeme, cibulku zešikma nakrájíme na kousky dlouhé 3-4 cm, pórek pokrájíme na tenké proužky. Petrželku kudrnku omyjeme a odložíme na ozdobu.

  • 2

    Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na plátky silné 7-8 mm. Z jedné strany je potřeme chilli olejem.

  • 3

    Jasmínovou rýži dobře promyjeme ve studené vodě. Dáme ji do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme ji do hrnce, přilijeme vodu, zakryjeme poklicí a když přijde k varu, tak ji promícháme, zmírníme teplotu a pomalu ji vaříme 10 minut. Pak zakrytý hrnec odstavíme a rýži pod poklicí necháme 5 minut dojít.

  • 4

    Ve woku rozpálíme olej, na něm zprudka plátky masa restujeme dozlatova po 1 minutě z každé strany. Osolíme je, posypeme citronovým pepřem a vyjmeme z pánve. K tomu samému oleji přidáme lžíci másla. Když se rozpálí, za stálého míchání restujeme žampiony s cibulkou a pórkem přibližně 3 minuty, přimícháme sójovou omáčku, zalijeme zeleninovým bujonem, promícháme, přidáme smetanu a nastrouhaný sýr. Promícháváme do doby, až se sýr rozpustí a omáčka zhoustne.

  • 5

    Na talíře dáme jasmínovou rýži, k ni upravíme maso, které přelijeme houbovou omáčkou, rýži ozdobíme lístky petrželky a podáváme.

Komentáře k receptu