Dušený králík na houbách
Suroviny
- 80 g Slanina vepřová
- 500 g Žampiony čerstvé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 4 stroužek Česnek
- 2 dl Vývar zeleninový
- 2 dl Víno bílé
- 1.5 dl Smetana zakysaná 15%
- 1.5 kg Králičí maso
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 892 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 133 g
- Sodík 1051 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 234.3 mg
- Draslík 1890.8 mg
- Vláknina 8480.6 mg
- Vitamín A 8480.6 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.3 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králíka očistíme, odblaníme, vykostíme a naporcujeme.
-
2
Cibule s česnekem očistíme. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Očistíme mrkev, kterou pokrájíme na plátky.
-
3
V hrnci si rozpálíme olej s 1 lžící másla, na něj přidáme slaninu, kterou krátce osmažíme a přidáme porce králíka. Zprudka maso osmažíme z každé strany dozlatova. Pak maso vyjmeme. Na omastek přidáme cibuli s česnekem, žampiony, promícháme a společně smažíme dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar, bílé víno a maso vrátíme do hrnce. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl (2 lžičky). Maso dusíme pomalu pod pokličkou doměkka přibližně 40 minut.
-
4
V hrnečku si vymícháme nebo rozmixujeme dohladka zakysanou smetanu s 1 lžící hladké mouky.
-
5
Měkké maso vyjmeme, vyjmeme i koření a omáčku zahustíme připravenou smetanou a dochutíme ji solí a bílým pepřem a krátce povaříme.
-
6
Porce králíka dáme na talíře, polijeme je houbovou omáčkou a servírujeme.