Frikasé z jehněčí kýty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mrkev kořen
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 25 g Petržel - nať
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 160 g Šalotka
  • 45 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 ml Šťáva citrónová
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1 kg Jehněčí plec
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 559 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 125 g
  • Sodík 548 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 249.8 mg
  • Draslík 869.9 mg
  • Vláknina 4251.2 mg
  • Vitamín A 4251.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso nakrájíme na kostky, vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vodu scedíme a maso propláchneme, aby se odstranila pěna.

  • 2

    Maso vrátíme do hrnce a nalijeme odměřené množství vroucí vody. Přidáme nasekané šalotky, kolečka mrkve, bobkové listy, citronovou šťávu, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a zvolna 1 hodinu vaříme.

  • 3

    Vložíme nakrájené žampiony a zvolna dále vaříme 30 minut.

  • 4

    Vyjmeme maso a zeleninu, udržujeme je teplé (vývar nevyléváme).

  • 5

    Připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zaléváme ji vývarem a průběžně promícháváme 20 minut a provaříme na hustotu omáčky.

  • 6

    Ve smetaně rozšleháme žloutek. Hrnec s omáčkou dáme na mírný oheň a do omáčky postupně zašleháváme smetanu se žloutkem. Prohřejeme, ale nevaříme. Maso vložíme do omáčky, dochutíme a podáváme ozdobené petrželkou.

Komentáře k receptu