Placky s houbami, polníčkem a rukolou
Suroviny
- 150 g Žampiony čerstvé
- 20 g Droždí
- 150 g Mozzarella
- 40 g Rukola
- 40 g Salát Polníček
- 250 g Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 8 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 4 špetka Cukr krupice
- 1.2 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 23 g
- Sodík 879 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 35.6 mg
- Draslík 979.5 mg
- Vláknina 5341.8 mg
- Vitamín A 5341.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.4 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme mouku, do které uděláme důlek. Rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme 2 špetky cukru, vlažnou vodu a necháme kvasnice vzejít. Když kvasnice vykynou, přidáme k mouce sůl, těsto promícháme a na pomoučeném vále ho dobře uhněteme. Nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho utěrkou a necháme v klidu vykynout.
-
2
Malé čerstvé žampiony očistíme a pokrájíme. Očistíme šalotky a pokrájíme je na tenké plátky. Saláty rukolu s polníčkem dobře omyjeme a necháme odkapat. Omyté cherry rajčata pokrájíme na polovičky, dáme je do mísy, pokapeme olivovým olejem, 2-3 špetkami soli, bílým pepřem, 2 špetkami cukru a rajčata promícháme.
-
3
Mozzarelu pokrájíme na tenké plátky.
-
4
V pánvi si rozpálíme slunečnicový olej s máslem, na kterém zpěníme šalotku, přidáme k ní žampiony a vše krátce 2 minuty restujeme. Posypeme je solí, čerstvě pomletým pepřem, promícháme a pánev odstavíme z plotny.
-
5
Z vykynutého těsta si rozválíme 2 placky o síle přibližně 3-4 mm, které dáme na vymaštěný plech (2 lžíce olej). Na placky rozložíme i s omastkem houby s šalotkou, na ni rozložíme rajčata a sýr. Plech s plackami dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220°C přibližně 10-15 minut.
-
6
Chlebové placky vyjmeme z trouby, dáme na talíře, ozdobíme lístky rukoly s polníčkem a podáváme.