Žampiony s Crème fraîche a sázenými vejci
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vejce slepičí
- 8 ks Cibulka jarní
- 2.5 dl Zakysaná smetana
- 1 kg Žampiony čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Pepř 4 barev
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Podmáslí kysané 1%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 592 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 51 g
- Sodík 760 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 317.8 mg
- Draslík 1164.2 mg
- Vláknina 11038.6 mg
- Vitamín A 11038.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme domácí "Crème fraîche". Den předem vyšleháme 2.5 dl zakysané smetany s 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.
-
2
Druhý de očistíme jarní cibulky, malé mladé žampiony, které rozpůlíme nebo větší rozčtvrtíme. Cibuli nakrájíme na silnější kroužky.
-
3
Ve velké pánvi na 3 lžicích oleje restujeme žampiony dozlatova. Restujeme je za stálého míchání 3-4 minuty.
-
4
V druhé pánvi dokřupava opečeme plátky slaniny. Pak je z pánve vyjmeme, přidáme máslo, cibulku a smažíme ji dozlatova (asi 2 minuty).
-
5
V pánvi (nejlépe pánev na sázená vejce) na 2 lžicích oleje usmažíme 4 volská oka. Každé osolíme 2 špetkami soli.
-
6
Na talíře rozdělíme horké žampiony, pokryjeme cibulkou, 2-3 lžícemi domácí smetanou "Crème fraîche" na kterou položíme plátky slaniny se sázenými vejci. Vše posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a podáváme.