Cuketový nákyp s žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Anglická slanina
  • 250 g Brambory
  • 250 g Cuketa
  • 100 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 358 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 646 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 20.5 mg
  • Draslík 879.5 mg
  • Vláknina 8784.3 mg
  • Vitamín A 8784.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.6 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mladou cuketu a očištěné žampiony omyjeme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na tenké plátky, dáme je do mísy, posypeme 1 lžičkou soli, kmínem a promícháme. Očištěnou cibuli nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme, pokrájíme na kolečka, dáme je do mísy, osolíme je (0,5 lžičky), opepříme bílým pepřem.

  • 2

    V zapékací míse rozpálíme olej, na kterém plátky žampionu osmažíme dozlatova. Osolíme je, posypeme pepřem a přilijeme 2,5 dl vody. Pod pokličkou dusíme 1 minutu, přidáme plátky brambor, zakryjeme a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Mezitím několikrát promícháme. Pak hrnec sundáme z plotny, plátky cukety s rajčaty vmícháme do směsi s vyšlehaným bílkem.

  • 3

    Formu na nákyp si vymažeme máslem, všechnu směs vyklopíme do formy, povrch posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe plátky anglické slaniny. Formu dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C přibližně 35-40 minut.

  • 4

    Nákyp podáváme teplý.

Komentáře k receptu