Slaný tvarohový koláč se žampiony
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 80 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 g Tvaroh jemný
- 250 g Žampiony čerstvé
- 200 g Mouka žitná celozrnná předměřická
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Česnek
- 3 ks Cibulka jarní
- 0.5 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2.27 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 2 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 682 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 45 g
- Sodík 697 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 142.1 mg
- Draslík 438.6 mg
- Vláknina 2545.8 mg
- Vitamín A 2545.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme celozrnnou mouku, sůl (1 lžičku), máslo a vše promícháme na drobenku. Pak přidáme vodu, 100 g tvarohu a vypracujeme důkladně těsto. Zpracujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské folie a odložíme na 30 minut do chladničky. Připravíme si dortovou rozpínací formu, kterou vytřeme 2 lžícemi oleje.
-
2
Očištěné, omyté a osušené žampiony pokrájíme na plátky, dáme je do mísy a pokapeme citronovou šťávou. Jarní cibulky a česnek očistíme. Omyté cibulky nakrájíme na tenká kolečka, česnek na tenké plátky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Anglickou slaniny pokrájíme na proužky.
-
3
V pánvi si na oleji (3 lžíce) krátce osmažíme slaninu, přidáme česnek, cibuli a houby. Promícháme, společně smažíme asi 2 minuty, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně 5 minut. Ochutíme (0,5 lžičky) solí, pepřem, přimícháme kerblík. Když žampionová směs vychladne, přimícháme žloutek, nastrouhaný tvrdý sýr a zamícháme vyšlehaný sníh.
-
4
Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku, kterou formu vyložíme. Okraje placky vyzdvihneme asi 2-3 cm na okraj formy.
-
5
Na těsto rozetřeme žampionovou směs a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 35-40 minut dozlatova.
-
6
Před podáváním koláč pokapeme pikantním kečupem.