Žampionové carpaccio se slaninou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 22 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Žampiony čerstvé
  • 200 g Anglická slanina
  • 0.12 kávová lžička Cukr třtinový
  • 0.12 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 0.12 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Provensálské koření
  • 0.12 kávová lžička Sůl
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Džem brusinkový
  • 0.25 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.12 polévková lžíce Ocet jablečný
  • 0.75 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 301 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 446 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 34 mg
  • Draslík 513.2 mg
  • Vláknina 2685.2 mg
  • Vitamín A 2685.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé mladé bílé žampiony očistíme, odstraníme konce třeňů a nakrájíme je na tenké plátky.

  • 2

    Anglickou slaninu pokrájíme na plátky, které nasucho osmažíme dokřupava (nejlépe v teflonové pánvi). Pažitku a bazalkové lístky omyjeme, pažitku drobně nakrájíme, lístky odložíme na ozdobu.

  • 3

    Doprostřed servírovacích talířů rozdělíme plátky slaniny, okolo slaniny jako vějíř položíme plátky žampionů. Žampiony pokapeme francouzskou zálivkou Vinnegretta, mírně je pokapeme brusinkovým džemem, posypeme pažitkou, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.

  • 4

    Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:

  • 5

    Připravíme si kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnegretta":

  • 6

    do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.

Komentáře k receptu