Valašský pikantní guláš se žampiony
Suroviny
- 750 g Hovězí maso přední
- 100 g Cibule
- 100 g Žampiony čerstvé
- 80 g Slanina vepřová
- 250 g Zelí kysané
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 7 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 482 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 30 g
- Sodík 623 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 129.9 mg
- Draslík 952.9 mg
- Vláknina 4873.1 mg
- Vitamín A 4873.1 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a osušené hovězí maso pokrájíme na kostky. Očištěné cibule drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a nasekáme nadrobno. Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na silnější plátky.
-
2
V hrnci si rozpálíme olej, přidáme slaninu pokrájenou na kostičky. Když se začne smažit, přidáme cibuli a smažíme ji dozlatova.
-
3
Pak přidáme maso, chilli, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Občas ho promícháme, posypeme sladkou paprikou a krátce, asi 1 minutu za stálého míchání společně smažíme.
-
4
Maso ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem, majoránkou, promícháme a opatrně přilijeme horkou vodu (6 dl). Přidáme bobkový list, nové koření a pomalu pod poklicí dusíme asi 50-60 minut.
-
5
V 1 dl vody si rozmícháme dohladka 1 lžíci mouky. Po 40 minutách dušení přidáme do guláše žampiony. Když je maso měkké, přimícháme rozmíchanou mouku, povaříme ji 5 minut, pak přidáme kysané zelí, promícháme a vše společně dusíme ještě 6-8 minut.
-
6
Guláš podle chuti dosolíme a podáváme.