Ryba v šafránové omáčce
Suroviny
- 125 g Žampiony čerstvé
- 750 g Treska skvrnitá
- 600 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Řeřicha
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 0.5 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 0.5 ks Citrony
- 1 špetka Šafrán
- 1 špetka Koření pěti vůní
- 2.5 dl Vývar rybí
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 232 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 7 g
- Sodík 529 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 112.2 mg
- Draslík 766.1 mg
- Vláknina 2178.5 mg
- Vitamín A 2178.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky ryby zbavíme kůže a nakrájíme na 4 stejně velké porce. Osolíme, opepříme, okořeníme směsí pěti čínských koření. Plátky dáme na talíř, položíme do bambusového pařáku a na každý kus položíme snítku tymiánu.
-
2
Do woku postavíme nízkou kovovou trojnožku a nalijeme vodu až jejímu vrchnímu okraji. Vodu přivedeme k varu, postavíme na trojnožku bambusový pařák, zakryjeme víkem a na woku dáme pokličku. Vaříme na mírném plameni 20 minut, je-li třeba, přilijeme do woku trochu vody. Do horkého rybího vývaru vhodíme šafrán.
-
3
Jakmile je ryba měkká, vyndáme ji a udržujeme teplou. Vyprázdníme a vytřeme wok. Rozehřejeme v něm olej a dvě minuty na něm smažíme pokrájené žampiony. Přilijeme šafránový vývar, citronovou šťávu a kůru, tymián a uvedeme do varu. Přidáme nasekanou řeřichu a povaříme 2 minuty.
-
4
V misce smícháme solamyl se smetanou, přidáme trochu omáčky z woku, vše vylijeme nazpátek do woku a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Rybu podáváme přelité omáčkou.