Mořský jazyk na normandský způsob
Suroviny
- 40 g Cibule
- 30 g Cibule
- 20 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Žampiony čerstvé
- 400 g Mořský jazyk
- 10 g Petržel kudrnka
- 10 g Petržel kudrnka
- 30 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1500 ml Víno bílé
- 200 ml Voda pitná
- 500 ml Voda pitná
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 20 ks Mušle slávky
- 4 ks Ústřice
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 10031 kcal
- Sacharidy 414 g
- Tuky 275 g
- Sodík 30218 mg
- Bílkoviny 1255 g
- Uhlovodany 408 g
- Cholesterol 3421.7 mg
- Draslík 33868.6 mg
- Vláknina 5642.5 mg
- Vitamín A 5642.5 mg
- Vitamín B6 6.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 855.3 mg
- Vitamín E 56.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 454 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu očistíme, zbavíme černé kůže, ostatní zbavíme šupin, hlavu šikmo odřízneme.
-
2
Pekáček vymažeme máslem, vložíme do něj rybu, přisypeme posekanou petrželku, cibuli pokrájenou na kolečka, sůl, pepř, bobkový list a vymačkáme půlku citronu.
-
3
Zalijeme vínem a vodou, pekáček zakryjeme druhým pekáčkem nebo alobalem a dáme zapéct. Pečeme asi 15 minut.
-
4
Mezitím uvaříme slávky ve slané vodě, do které přidáme pokrájenou cibulku, posekanou petrželku a špetku pepře.
-
5
Zvlášť uvaříme 4 ústřice v osolené vodě. Obojí vaříme jen několik minut.
-
6
Žampiony nakrájíme na plátky a 2 minuty orestujeme na másle.
-
7
Upečenou rybu vyndáme z pekáčku, položíme na oválný talíř, šťávu z pekáčku smícháme s vývarem ze slávek, přecedíme přes sítko a necháme v hrnci vyvařit, až zbydou asi 2 decilitry tekutiny.
-
8
Lžíci másla a lžíci mouky spolu smícháme a vmícháme do omáčky. Povaříme 4 minuty, potom ještě přidáme 2 lžíce smetany a dva rozkvedlané žloutky. Omáčku dobře rozmícháme.
-
9
Rybu na talíři obložíme plátky žampionů, slávkami vyndanými z lastur a ústřicemi.
-
10
Vše přelijeme smetanovou omáčkou.