Mořský jazyk na normandský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 40 g Cibule
  • 30 g Cibule
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Žampiony čerstvé
  • 400 g Mořský jazyk
  • 10 g Petržel kudrnka
  • 10 g Petržel kudrnka
  • 30 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1500 ml Víno bílé
  • 200 ml Voda pitná
  • 500 ml Voda pitná
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 20 ks Mušle slávky
  • 4 ks Ústřice
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 10031 kcal
  • Sacharidy 414 g
  • Tuky 275 g
  • Sodík 30218 mg
  • Bílkoviny 1255 g
  • Uhlovodany 408 g
  • Cholesterol 3421.7 mg
  • Draslík 33868.6 mg
  • Vláknina 5642.5 mg
  • Vitamín A 5642.5 mg
  • Vitamín B6 6.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 855.3 mg
  • Vitamín E 56.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 454 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rybu očistíme, zbavíme černé kůže, ostatní zbavíme šupin, hlavu šikmo odřízneme.

  • 2

    Pekáček vymažeme máslem, vložíme do něj rybu, přisypeme posekanou petrželku, cibuli pokrájenou na kolečka, sůl, pepř, bobkový list a vymačkáme půlku citronu.

  • 3

    Zalijeme vínem a vodou, pekáček zakryjeme druhým pekáčkem nebo alobalem a dáme zapéct. Pečeme asi 15 minut.

  • 4

    Mezitím uvaříme slávky ve slané vodě, do které přidáme pokrájenou cibulku, posekanou petrželku a špetku pepře.

  • 5

    Zvlášť uvaříme 4 ústřice v osolené vodě. Obojí vaříme jen několik minut.

  • 6

    Žampiony nakrájíme na plátky a 2 minuty orestujeme na másle.

  • 7

    Upečenou rybu vyndáme z pekáčku, položíme na oválný talíř, šťávu z pekáčku smícháme s vývarem ze slávek, přecedíme přes sítko a necháme v hrnci vyvařit, až zbydou asi 2 decilitry tekutiny.

  • 8

    Lžíci másla a lžíci mouky spolu smícháme a vmícháme do omáčky. Povaříme 4 minuty, potom ještě přidáme 2 lžíce smetany a dva rozkvedlané žloutky. Omáčku dobře rozmícháme.

  • 9

    Rybu na talíři obložíme plátky žampionů, slávkami vyndanými z lastur a ústřicemi.

  • 10

    Vše přelijeme smetanovou omáčkou.

Komentáře k receptu