Rýže po námořnicku
Suroviny
- 300 g Rýže Arborio
- 300 g Mušle slávky
- 40 g Cibule
- 300 g Mušle srdcovky
- 300 g Mušle svatojakubské
- 150 g Garnát obecný
- 200 g Žampiony čerstvé
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Máslo čerstvé
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Sůl
- 200 ml Víno bílé
- 60 ml Olej olivový
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1990 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 120.8 mg
- Draslík 1034.7 mg
- Vláknina 6097.5 mg
- Vitamín A 6097.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Odrhneme všechny mušle a omyjeme je pod tekoucí vodou, oloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a dáme stranou. Oloupeme česnek a cibuli, tu nasekáme. Petrželku také jemně nasekáme, očištěné houby pokrájíme na plátky.
-
2
Mušle děláme odděleně na třech pánvích. Do každé přidáme 1/2 stroužku česneku, lžíci oleje, trochu nasekané petrželky a 2 lžíce bílého vína. Na středním plameni necháme plody moře za občasného zatřesení pánvemi zakrytými pokličkami otevřít.
-
3
Až se otevřou, stáhneme je z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do jedné mísy.
-
4
Skořápky a všechny mušle, které se neotevřely, vyhodíme, jemně scedíme tekutinu z jejich vaření a uschováme ji.
-
5
V hrnci uvedeme k varu rybí vývar s trochou tekutiny z vaření měkkýšů.
-
6
Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme na něm za častého míchání 2-3 minuty pokrájené houby. Osolíme je a opepříme mletým pepřem, vyjmeme je a dáme stranou.
-
7
Do stejné pánve nasypeme oloupané ocásky garnátů a 2 minuty je smažíme, osolíme je a opepříme.
-
8
V jiné pánvi rozehřejeme 10 g másla se zbývajícím olejem a osmažíme na této směsi cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání ji smažíme 1-2 minuty.
-
9
Přilijeme zbývající bílé víno a na prudkém ohni ho necháme vyvařit. Pak postupně přiléváme vařící rybí vývar a za občasného zamíchání vaříme rýži 15-18 minut.
-
10
Tři minuty před koncem vaření přidáme do rýže houby, ocásky garnátů a vyloupané měkkýše.
-
11
Když je rýže měkká, stáhneme ji z ohně, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo.
-
12
Hotové rizoto necháme chvíli pod pokličkou dojít, pak ho přemístíme na servírovací mísu, posypeme zbývající nasekanou petrželkou, trochou čerstvě mletého pepře a horké podáváme.