Ruské pirožky rasstěgaje s houbovou náplní
Suroviny
- 400 g Mouka polohrubá
- 150 g Máslo čerstvé
- 15 g Droždí
- 250 g Houby čerstvé
- 200 ml Voda pitná
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Cibule
- 1 ks Kapie
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 36 g
- Sodík 500 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 169.4 mg
- Draslík 593.9 mg
- Vláknina 12291.2 mg
- Vitamín A 12291.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme těsto. Z polohrubé mouky, studené vody, 75 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 0,5 lžičky soli a droždí vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
-
2
Hotové těsto vyválíme na placku, silnou asi 6 mm, ze které rádýlkem vykrájíme obdélníky o stranách 12x7 cm. Kratší strany potřeme bílkem a těsto podélným přeložením a stisknutím kratších stran vytvarujeme do formy loděk, které vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem.
-
3
Zatímco těsto kyne, připravíme náplň. Směs očištěných čerstvých hub nakrájíme na malé kousky a spolu s drobně nakrájenou cibulkou je na másle podusíme. Směs osolíme, opepříme a promícháme s nastrouhaným uvařeným vejcem a zakysanou smetanou. Dále na tenké krátké proužky nakrájíme větší kapii.
-
4
Hotovou směsí naplníme připravené těstové pirohy, ozdobíme proužky kapie a plech vložíme do předehřáté trouby, kde je pečeme asi 15 minut.
-
5
Teplé rasstěgaje s houbovou náplní podáváme jako přílohu k zeleninovým polévkám i masovým bujonům.