Ukrajinské plněné kedlubny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Houby čerstvé
  • 250 g Maso mleté - mix
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 50 g Strouhanka
  • 300 ml Zakysaná smetana
  • 150 ml Vývar z hovězích kostí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 8 ks Kedlubna
  • 1 ks Žemle tuková
  • 2 ks Cibule
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 897 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 64.9 mg
  • Draslík 1172 mg
  • Vláknina 16292.2 mg
  • Vitamín A 16292.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Větší očištěné neoloupané kedlubny vložíme do slabě osolené vařící vody a téměř doměkka je uvaříme. Pak je oloupeme, vršek seřízneme a dužinu vydlabeme.

  • 2

    Mezitím připravíme nádivku. Směs hub očistíme, nakrájíme na kusy, asi 10 minut vaříme a uvařené houby nadrobno nasekáme. Na menší kousky nakrájenou žemli v malé misce zalijeme 100 ml zakysané smetany a necháme ji vsáknout a pak rozmícháme. Mleté maso spolu s nasekanými houbami lehce osmažíme na 40 g másla, odstavíme, dobře promícháme s namočenou žemlí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkanou dužinu z vařených kedlubnů, sůl, pepř, nasekaný kopr a dobře zpracujeme.

  • 3

    Hotovou nádivkou naplníme vydlabané kedlubny, které dáme na kastrol s rozehřátým máslem a přilijeme 150 ml hovězího vývaru. Jestliže zůstane nespotřebovaná nádivka, zahustíme jí trochou strouhanky, a vytvoříme z ní kuličky, které přidáme do kastrolu ke kedlubnům.

  • 4

    Kastrol zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby a pokrm dusíme asi 25 minut.

  • 5

    Kedlubny přelijeme zakysanou smetanou a podáváme jako teplý předkrm.

Komentáře k receptu