Jarní hrnec se smrži a olivami
Suroviny
- 300 g Olivy černé
- 200 g Smrže čerstvé
- 4 krajíc Chléb celozrnný žitný
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Sůl mořská
- 4 stroužek Česnek
- 0.75 dl Sherry brandy
- 0.75 dl Bujón houbový
- 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.4 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1076 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 1.7 mg
- Draslík 187.4 mg
- Vláknina 14775.2 mg
- Vitamín A 14775.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé smrže očistíme, omyjeme a osušíme. Nakládané černé olivy scedíme a necháme okapat. Jarní cibulku a česnek očistíme, cibulku pokrájíme na kroužky, česnek drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
3 lžíce konzervovaných rajčat dáme do misky, ochutíme je 2 špetkami cukru, špetkou mořské soli, pepřem a rozmixujeme je na pyré.
-
3
V pánvi rozpálíme olej s máslem, na něm krátce (1-1.5 minuty) restujeme smrže. Přidáme k nim cibulku s česnekem, promícháme a restujeme asi 1-2 minuty. Přimícháme olivy, přidáme celou chilli papričku a smažíme 1 minutu. Přilijeme houbový bujón, Sherry brandy a pomalu vaříme asi 5 minut, než se nám odpaří tekutina. Přidáme rajčatové pyré, dochutíme solí, chilli vyjmeme, přimícháme petrželku a servírujeme.
-
4
Ke smržům s olivami podáváme žitný chléb.