Chléb s bylinkami a fetou
Suroviny
- 14 g Droždí sušené
- 825 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Sýr Feta
- 200 g Ricotta
- 300 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Tymián sušený
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Rozmarýn sušený
- 2 kávová lžička Oregano čerstvé
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Hříbky čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 484 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 9 g
- Sodík 270 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 5.3 mg
- Draslík 555.5 mg
- Vláknina 8936.5 mg
- Vitamín A 8936.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Teplou vodu, cukr a sušené kvasnice smícháme, necháme 5 minut stát na teplém místě a až se začnou vytvářet bubliny, je kvásek hotový.
-
2
Ve větší míse smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme sůl, sušený rozmarýn a sušený tymián. Do mouky uděláme důlek a vlijeme kvasnicovou směs (kvásek), olej a důkladně vymícháme do hladkého měkkého těsta. Těsto potom vyklopíme z mísy na pomoučený vál a zpracováváme 5-8 minut, dáme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místa necháme 30-40 minut kynout. Vykynuté těsto dvakrát zvětší svůj objem.
-
3
Olejem vymažeme větší formu na chléb nebo koláč (30 cm dlouhou) a vyložíme pečicím papírem.
-
4
Vykynuté těsto nakrojíme, do zářezu v těstě nasypeme nadrobenou fetu a další 2-3 minuty zpracováváme. Vložíme do formy, posypeme rozmarýnem a tymiánem a necháme 10 minut kynout ve formě. Pak pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 35-40 minut.
-
5
Na čtyři houby (asi po 60 g) nastříkáme olivový olej a opékáme z obou stran 3 minuty. V topinkovači opečeme několik krajíců chleba, dáme na ně trochu nakrájené ricotty, rozdělíme houby, posypeme drobně nakrájeným oreganem a chilli papričkou bez jadérek, zakapeme olivovým olejem a podáváme.