Bramborový nákyp s mletým masem
Suroviny
- 200 g Vepřové maso mleté
- 50 g Anglická slanina
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Brambory
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 30 g
- Sodík 258 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 185.1 mg
- Draslík 1304.6 mg
- Vláknina 13662.8 mg
- Vitamín A 13662.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a na kousky nakrájíme brambory. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Brambory slijeme, do horkých brambor přidáme lžíci másla a mléko a vyšleháme kaši, osolíme a necháme vychladnout.
-
2
Oddělíme vaječné žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vmícháme do vychladlé kaše a přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Oloupeme cibuli, nakrájíme na jemno, prolisujeme česnek a slaninu pokrájíme na kostičky.
-
3
Rozehřejeme olej na pánvi a slaninu rozškvaříme, přidáme cibuli a osmahneme.
-
4
Přidáme mleté maso a podusíme za občasného míchání, dokud nezhnědne. Přidáme česnek, sůl, pepř a vmícháme petržel.
-
5
Vymažeme a vysypeme zapékací mísu. Rozdělíme bramborovou kaši na dvě části, jednu část rozetřeme na dno zapékací mísy, na ni rozložíme připravenou masovou směs.
-
6
Na maso rozetřeme zbytek bramborové kaše a pokapeme máslem. 40 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.
-
7
Podáváme se zeleninovým salátem.