Chebský makový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 70 g Hrozinky
  • 100 g Mandle
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 42 g Droždí
  • 500 g Mák mletý
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Citronová kůra
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 6438 kcal
  • Sacharidy 803 g
  • Tuky 304 g
  • Sodík 2055 mg
  • Bílkoviny 205 g
  • Uhlovodany 791 g
  • Cholesterol 545.7 mg
  • Draslík 6654.4 mg
  • Vláknina 271778 mg
  • Vitamín A 271778 mg
  • Vitamín B6 2.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.7 mg
  • Vitamín E 36.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 90 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme mouku a uprostřed uděláme důlek.

  • 2

    Smícháme droždí s trochou cukru a vlažného mléka a vlijeme do důlku.

  • 3

    Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  • 4

    Do pěny utřeme máslo se 100g cukru a vmícháme postupně vejce, špetku soli a citronovou kůru.

  • 5

    Vypracujeme hladké těsto a necháme částečně vykynout.

  • 6

    Na pomoučněném vále vyválíme placku, dáme na vymazaný plech a necháme kynout.

  • 7

    Připravíme náplň. Svaříme mléko, cukr, med a máslo.

  • 8

    Vysypeme mák a vaříme na mírném ohni za stálého míchání.

  • 9

    Přidáme rozinky a citronovou kůru a necháme vychladnout.

  • 10

    Rozetřeme na těsto, posypeme směsí mandlí a cukru a dáme do předehřáté trouby.

  • 11

    Pečeme 30 minut při 180 stupních.

  • 12

    Teplý koláč nakrájíme na řezy.

Komentáře k receptu