Béleše
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1045 kcal
- Sacharidy 143 g
- Tuky 43 g
- Sodík 269 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 97.8 mg
- Draslík 255 mg
- Vláknina 11230.2 mg
- Vitamín A 11230.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme mouky (necháme si asi 2 lžíce na vál), po okraji mísy vsypeme sůl. Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci vlažného mléka, lehce promícháme a necháme droždí vzejít. Poté přilijeme olej, přidáme zbylé mléko, rozšlehané vejce a cukr. Dobře promícháme a vypracujeme hladké řidší těsto, které pod utěrkou necháme kynout.
-
2
Z vykynutého těsta lžící na vál tvoříme menší bochánky a ještě dáme chvíli kynout.
-
3
Z vykynutých bochánků oběma rukama od středu ke krajům tvarujeme placky, které pečeme na suché rozpálené plotýnce z obou stran dozlatova.
-
4
Hotové, ještě horké, potíráme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí.