Škvarkovníky
Suroviny
- 85 g Droždí
- 100 ml Mléko polotučné
- 50 ml Olej rostlinný
- 6 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 90 dkg Vepřové škvarky
- 1 kg Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 819 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 23 g
- Sodík 790 mg
- Bílkoviny 79 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 87.1 mg
- Draslík 346.3 mg
- Vláknina 7923.3 mg
- Vitamín A 7923.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové škvarky rozemeleme. V misce rozdrobíme droždí, přimícháme lžičky cukru, vmícháme 4 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
-
2
Do mísy prosejeme mouku, po okraji dáme sůl a pepř, do důlku vlijeme vykynuté droždí, rozšlehané vejce se žloutkem, olej. Mléka přidáme podle potřeby a pečlivě vymícháme hladké těsto, které se nelepí. Pod utěrkou necháme vykynout.
-
3
Vykynuté těsto dáme na vál, rozválíme na obdélník, potřeme mletými škvarky, poskládáme ze širší i kratší strany na polovinu proti sobě (podobně jako listové těsto). Opět rozválíme a poskládáme. Opakujeme ještě dvakrát. Poté těsto tence vyválíme, vykrájíme větší kolečka a dáme na suchý plech.
-
4
Placičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle chuti (mák, drcený kmín apod.) Placičky necháme asi 20 minut kynout.
-
5
Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova.