Vánoční kroucené sušenky s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 35 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 g Cukr moučkový
  • 50 g Mandle plátky
  • 70 g Mandle loupané
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 69 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 6 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 3.5 mg
  • Draslík 5.5 mg
  • Vláknina 91.9 mg
  • Vitamín A 91.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vytřeme máslem. Loupané mandle rozdrtíme na drobnější kousky a smícháme je s 15g moučkového cukru. Troubu si předehřejeme na 200°C.

  • 2

    V míse vyšleháme změklé máslo s 55g moučkového cukru do pěny, přidáme 2 bílky a šleháme do doby, až se vše dokonale spojí. Postupně do vzniklého krému přidáme vanilkový extrakt a po částech zamícháme mouku a nakonec drcené mandle s cukrem. Těsto by mělo mít polotuhou konzistenci. Pomocí lžíce na plech naneseme kopečky těsta, z každého kopečku vytvoříme lžicí placičku o průměru asi 10 cm, silnou 3-4mm. Posypeme je mandlovými lupínky a dáme do trouby na 5 minut péct. Sušenky by měly mít krásnou zlatou barvu, okraje budou zlatohnědé. Vyjmeme je z trouby a hned, co nejrychleji, každou horkou sušenku přehneme (zkroutíme) přes kovovou formičku ve tvaru trubičky. Vychladlé by se nedaly tvarovat.

  • 3

    Sušenky odložíme do krabice a necháme je odležet několik hodin i dní. Jsou výborné.

Komentáře k receptu