Koláč s fíky a jogurtem
Suroviny
- 90 g Cukr krupice
- 90 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Máslo čerstvé
- 250 g Jogurt bílý
- 1 kávová lžička Voda pitná
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Pomeranče
- 8 ks Fíky čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Cukr moučka
- 3 polévková lžíce Likér pomerančový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 328 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 7 g
- Sodík 59 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 132.8 mg
- Draslík 478.1 mg
- Vláknina 10278.3 mg
- Vitamín A 10278.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vytřeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
V míse šlehačem ušleháme žloutky s teplou vodou. Přidáváme cukr a šleháme, až utvoříme světlý krém.
-
3
Do krému opatrně přimícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto poté vlijeme do formy, uhladíme a pečeme zhruba 25 minut.
-
4
Po upečení necháme koláč vychladnout.
-
5
V mezičase ustrouháme kůru a vymačkáme šťávu z omytého pomeranče. Fíky nakrájíme na osminy. Pomerančovou šťávu smícháme s likérem. Moučkový cukr a pomerančovou kůru vmícháme do jogurtu.
-
6
Vychladlý koláč pokapeme směsí pomerančové šťávy s likérem, potřeme jogurtem a ozdobně poklademe fíky. Připravený koláč překryjeme fólií a necháme v chladničce zhruba hodinu vychladit.