Cibulový dort
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Máslo čerstvé
- 8 g Kypřicí prášek do pečiva
- 8 g Sůl
- 600 g Cibule
- 50 g Slanina vepřová
- 15 g Olej slunečnicový
- 1 g Pepř černý mletý
- 60 g Petržel - nať
- 20 g Tuk
- 150 ml Mléko polotučné
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 535 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 31 g
- Sodík 756 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 135.7 mg
- Draslík 489.1 mg
- Vláknina 8414.4 mg
- Vitamín A 8414.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vsypeme mouku, kypřící prášek, promícháme, přidáme měkké máslo, trochu soli, vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet. Těsto prohněteme, vložíme do dortové formy vymazamé tukem, povrch propícháme vidličkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut.
-
2
Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky a rozebereme na kolečka. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme slaninu a částečně rozškvaříme. Přidáme cibuli a osmahneme. Odstavíme z ohně, osolíme, opepříme, zalijeme mlékem s rozkvedlanými vejci a promícháme. Tuto nádivku naneseme na předpečené těsto v dortové formě a pečeme dalších asi 25 minut, až vejce ztuhnou.
-
3
Jednotlivé porce sypeme posekanou petrželkou.