Bezlepkové muffiny s mandlemi
Suroviny
- 125 g Cukr krupice
- 125 g Bezlepkové máčené sušenky Kolinger
- 100 g Mandle loupané
- 150 g Cukr moučkový
- 125 g Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Kypřící prášek bezlepkový
- 1 ks Vanilkový lusk
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 dl Zakysaná smetana
- 4 polévková lžíce Mandle plátky
- 3 polévková lžíce Citrónová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 873 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 59 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 247.5 mg
- Draslík 130.2 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Větší formičky na 12 kusů muffinů vyložíme papírovými košíčky.
-
2
Do mísy vložíme na kousky pokrájené změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh.
-
3
Jeden vanilkový lusk rozkrojíme a tupou stranou nože dřeň (zrníčka) vyškrábeme z obou polovin lusků a přidáme ji k utřenému máslu. Znovu máslo dobře promícháme. Bezlepkové sušenky vložíme do mikrotenového sáčku a válečkem je najemno rozdrtíme. Smícháme je s bezlepkovým kypřícím práškem, nastrouhanými loupanými mandlemi a směs zamícháme k utřenému máslu. Přidáme smetanu a znovu vše prošleháme, až se směs dokonale spojí. Nakonec zapracujeme zlehka sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a dáme je do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečené muffiny necháme asi vychladnout.
-
4
Připravíme polevu: v misce vymícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a skořicí dohladka. Povrch upečených muffinů potřeme polevou a ozdobíme plátky mandlí. Polevu necháme zatuhnout, poté muffiny dáme na mísu a servírujeme.