Čerkeský šašlik
Suroviny
- 600 g Skopová kýta
- 400 g Okurky
- 40 g Máslo čerstvé
- 200 g Cibule sterilovaná
- 400 g Chléb pšeničný (bílý)
- 200 ml Kečup
- 50 ml Hořčice
- 3 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 6 ks Rajčata
- 6 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 857 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 40 g
- Sodík 1581 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 380 mg
- Draslík 802 mg
- Vláknina 12783 mg
- Vitamín A 12783 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.6 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso na šašlik necháme předem marinovat. Na větší kostky nakrájenou skopovou kýtu v míse smícháme s drobně nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanou zelenou petrželkou a vinným octem. Zakrytou mísu pak dáme nejméně na 3 hodiny do chladničky.
-
2
Mezitím nakrájíme na kolečka cibuli, na čtvrtky rajčata a oloupaná vařená vejce a na kousky čerstvé okurky.
-
3
Po odležení maso vyjmeme z ledničky, osolíme, zamícháme, napícháme na rožeň střídavě s plátky cibule a pečeme ho ze všech stran nad žhavými uhlíky nebo pod grilem 15-20 minut.
-
4
Zbylou marinádu přisolíme, smícháme s máslem, hořčicí a kečupem a 5 minut povaříme na omáčku.
-
5
Hotové maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme ho obložené nakládanými cibulkami, čtvrtkami rajčat a vajec a kousky okurek s bílým chlebem.