Jogurtový chléb domácí
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Mouka žitná celozrnná
- 450 g Jogurt bílý
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 5 g
- Sodík 141 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 26.9 mg
- Draslík 263.3 mg
- Vláknina 16263.2 mg
- Vitamín A 16263.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava pečení: Pečící plech vymažeme lžící másla a vysypeme 2 lžícemi mouky, Na pomoučení válu odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 190 °C.
-
2
Těsto: V hlubší míse smícháme oba druhy mouky, jedlou sodu, cukr a lžičku soli. V bílém jogurtu rozšleháme jedno celé vejce a spolu s moučnou směsí vypracujeme hladké těsto,které by mělo být vláčné. Na pomoučeném válu z důkladně prohněteného těsta vypracujeme bochník kulatého tvaru, který nařízneme nožem do tvaru kříže, aby se těsto lépe propeklo. Připravený chléb přemístíme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut do zlatohněda.
-
3
Hotový domácí chléb necháme vychladnout na děrované podložce, aby z něj rovnoměrně vycházela pára. Tento domácí chléb servírujeme studený, rozkrájený na krajíce, buď jako slanou delikatesu, nebo jako obyčejný chléb k zeleninovým, sýrovým nebo masitým pokrmům.