Makaróny se švédskou majonézou
Suroviny
- 150 g Špagety, Makarony
- 250 g Hrášek s mrkví v mírně slaném nálevu
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Hořčice v prášku
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Salát hlávkový
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Minerální voda jemně perlivá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 555 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 40 g
- Sodík 416 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 92.6 mg
- Draslík 304.8 mg
- Vláknina 6115.4 mg
- Vitamín A 6115.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce nalijeme litr vody a přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku). Dáme do něj žloutek, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme a poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když máme majonézu hladkou a tuhou, po kapkách přišleháme lžíci vařící vody. Majonézu dáme do misky a necháme ji vychladnout.
-
2
Ve větším hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 0.5 lžíce soli. Makaróny vložíme do vroucí vody a pomalu za častého promíchání je vaříme přibližně 20 minut (vždy se řídíme návodem na obalu.) Uvařené makaróny scedíme a necháme vychladnout. Poté je podélně rozkrájíme a dáme do mísy.
-
3
Sterilovaný hrášek s mrkví scedíme z nálevu a přidáme ho k makarónům. Ještě přidáme omytá rajčata pokrájená na osminky. Vše zlehka promícháme, přidáme švédskou majonézu, rajčatový protlak, znovu promícháme a podle chuti osolíme a ochutíme pepřem. Makarónový salát dáme na 30 minut do chladničky uležet.
-
4
Před podáváním omyjeme listy hlávkového salátu, které pokrájíme na tenké nudličky. Salát zlehka vmícháme (pomocí vidliček) do makarónového salátu a servírujeme.