Ministerský krůtí řízek s bramborovým sněhem
Suroviny
- 50 g Mandle
- 600 g Krůtí prsa
- 180 g Máslo čerstvé
- 100 g Sádlo škvařené
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 8 ks Brambory
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 4 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1084 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 84 g
- Sodík 550 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 303.8 mg
- Draslík 1239.6 mg
- Vláknina 13519 mg
- Vitamín A 13519 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.2 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 58.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mandle nasypeme do kastrolku s vroucí vodou, chvilku je povaříme, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Tvrdší rohlíky nakrájíme na nudličky a smícháme s plátky mandlí.
-
2
Středně velké brambory důkladně umyjeme kartáčkem a uvaříme ve slupce.
-
3
Krůtí prsa nakrájíme přes vlákna na 8 malých řízků. Hodně je naklepeme, položíme vždy 2 na sebe, sklepeme k sobě, osolíme, obalíme nejprve v hladké mouce, potom v osolených vejcích rozšlehaných se smetanou a nakonec v nudličkách rohlíků s mandlemi. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme obalené řízky, osmažíme z jedné strany, do pánve přidáme 100 g másla a když se rozpustí, řízky otočíme a dosmažíme.
-
4
Brambory oloupeme, ještě horké je osolíme, prolisujeme, opatrně promícháme s rozpuštěným zbylým máslem, načechráme vidličkou, klademe na talíře a posypeme sekanou pažitkou.
-
5
Osmažené řízky osušíme v ubrousku, přidáme na talíře k „bramborovému sněhu“ a podáváme.