Jáhlový nákyp s meruňkami a ořechy
Suroviny
- 200 g Jáhly - loupané proso
- 20 g Cukr vanilka
- 20 g Cukr skořicový
- 500 g Meruňky
- 100 g Ořechy vlašské
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 8 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 dl Voda pitná
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 4 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 904 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 43 g
- Sodík 229 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 97 g
- Cholesterol 511.9 mg
- Draslík 705.7 mg
- Vláknina 17972.2 mg
- Vitamín A 17972.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 406.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly vsypeme do síta, propláchneme je pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vložíme jáhly do vhodného hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru a za stálého míchání povaříme 8-10 minut. Přilijeme mléko, dobře rozmícháme, na mírném ohni povaříme dalších 10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
-
2
Žloutky v misce smícháme s vanilkovým cukrem, medem, skořicovým a krupicovým cukrem na světlou pěnu. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme ze 4 bílků ušlehaný tuhý sníh. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlých jáhel a promícháme.
-
3
Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme moukou a roztáhneme do ní půlku připravené jáhlové směsi. Na směs naskládáme půlky vypeckovaných meruněk a rozložíme na ně zbylou jáhlovou směs. Povrch posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Naplněnou zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při teplotě 180°C. Poté vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh. Vytáhneme po 30 minutách zapékací mísu z trouby. Rychle na povrch rozložíme ušlehaný tuhý sníh a ihned opět vrátíme do horké trouby. Pokračujeme v pečení, při stejně teplotě dalších 10-15 minut.
-
4
Po upečení vytáhneme zapékací misu z trouby, nákyp necháme mírně vychladnout a odpočinout. Potom nákyp nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé teplé talíře. Každou porci pokapeme medem a podáváme.