Dort s likérem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 250 g Cukr krupice
  • 170 g Mouka polohrubá
  • 150 g Cukr moučkový
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 20 g Cukr vanilka
  • 40 g Kokos - mletý (Kopra)
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mléko zahuštěné slazené
  • 250 g Meruňky
  • 70 g Strouhanka
  • 60 g Poleva čokoládová
  • 2.4 g Máslo čerstvé
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Likér mandlový - Amaretto
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 616 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 175.8 mg
  • Draslík 227.1 mg
  • Vláknina 3866 mg
  • Vitamín A 3866 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.1 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cukr vsypeme do misky, rozklepneme vejce a ušleháme na tuhou pěnu. Přilijeme likér Amaretto, zamícháme, přisypeme prosátou mouku spolu se škrobem, kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Nakonec přilijeme olej, vložíme na malé kousky nakrájené meruňky a ještě zlehka zamícháme.

  • 2

    Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme kokosem a připravené těsto vlijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 40 minut při 160 stupňové teplotě. Upečený korpus necháme mírně vychladnout ve formě. Poté uvolníme stěny formy a necháme korpus volně vychladnout. Vychlazený korpus vodorovně překrojíme na tři díly.

  • 3

    Na kousky nakrájené máslo dáme do misky, za stálého šlehání přiléváme kondenzované mléko a vyšleháme na hustý krém. První díl korpusu potřeme džemem, potom třetinou krému. Přikryjeme druhým dílem korpusu, ten opět potřeme džemem a opět krémem. Na vrch položíme třetí díl korpusu, také ho potřeme krémem. Stěny dortu potřeme zbylým krémem, krém posypeme kokosem, stěny dortu obalíme také v kokosu. Povrch dortu ozdobíme čokoládovou polevou, kterou necháme ztuhnout a dort posléze dobře v lednici vychladnout.

  • 4

    Hotový dort krájíme na úhledné trojúhelníky, které pokládáme na jednotlivé dezertní talíře a podáváme.

Komentáře k receptu