Dort s likérem
Suroviny
- 250 g Cukr krupice
- 170 g Mouka polohrubá
- 150 g Cukr moučkový
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr vanilka
- 40 g Kokos - mletý (Kopra)
- 250 g Máslo čerstvé
- 200 g Mléko zahuštěné slazené
- 250 g Meruňky
- 70 g Strouhanka
- 60 g Poleva čokoládová
- 2.4 g Máslo čerstvé
- 5 ks Vejce slepičí
- 2 dl Likér mandlový - Amaretto
- 1 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 33 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 175.8 mg
- Draslík 227.1 mg
- Vláknina 3866 mg
- Vitamín A 3866 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukr vsypeme do misky, rozklepneme vejce a ušleháme na tuhou pěnu. Přilijeme likér Amaretto, zamícháme, přisypeme prosátou mouku spolu se škrobem, kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Nakonec přilijeme olej, vložíme na malé kousky nakrájené meruňky a ještě zlehka zamícháme.
-
2
Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme kokosem a připravené těsto vlijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 40 minut při 160 stupňové teplotě. Upečený korpus necháme mírně vychladnout ve formě. Poté uvolníme stěny formy a necháme korpus volně vychladnout. Vychlazený korpus vodorovně překrojíme na tři díly.
-
3
Na kousky nakrájené máslo dáme do misky, za stálého šlehání přiléváme kondenzované mléko a vyšleháme na hustý krém. První díl korpusu potřeme džemem, potom třetinou krému. Přikryjeme druhým dílem korpusu, ten opět potřeme džemem a opět krémem. Na vrch položíme třetí díl korpusu, také ho potřeme krémem. Stěny dortu potřeme zbylým krémem, krém posypeme kokosem, stěny dortu obalíme také v kokosu. Povrch dortu ozdobíme čokoládovou polevou, kterou necháme ztuhnout a dort posléze dobře v lednici vychladnout.
-
4
Hotový dort krájíme na úhledné trojúhelníky, které pokládáme na jednotlivé dezertní talíře a podáváme.