Studená paštika z marény

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Slanina vepřová
  • 166.67 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 0.67 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 0.33 l Mléko plnotučné
  • 1.2 kg Síh
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 871 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 938 mg
  • Bílkoviny 80 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 459.1 mg
  • Draslík 1174.4 mg
  • Vláknina 0.1 mg
  • Vitamín A 0.1 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 514 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Marénu (síh maréna) zbavíme hlavy, rybu stáhneme, omyjeme, zbavíme pokud možno i vlasových kostí, nakrájíme na kostky a 3x umeleme, aby bylo dostatečně jemné. Umleté maso rozmícháme v míse s bílky, osolíme, přidáme chilli a studené pálené těsto.

  • 2

    Dobře prohněteme, poté cca 10 minut třeme vařečkou. Vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu.

  • 3

    Pergamenový papír o velikosti přibližně 40 x 50 cm potřeme olejem, směs na paštiku urovnáme doprostřed. Utvoříme váleček, zabalený do pergamenu, jehož průměr je asi 7 cm. Oba konce zavážeme slabým provázkem.

  • 4

    Ve velké nádobě přivedeme k varu vodu, vložíme do ní paštiku, nádobu zakryjeme a 1 hodinu „táhneme“ při teplotě 95°C.

  • 5

    Uvařenou paštiku přemístíme na pekáč, kde ji necháme 6 hodin chladnout, pak ji dáme dochladit do ledničky.

  • 6

    Druhý den paštiku rozbalíme, očistíme od rosolu a nakrájíme na plátky.

  • 7

    Pálené těsto do paštik [56007]: Osolené mléko přivedeme k varu, za stálého míchání vařečkou přisýpáme hladkou mouku, až je těsto vypracované, bez hrudek. Odstavíme mimo plotnu a jedno po druhém vmícháme vejce.

Komentáře k receptu