Studená paštika z marény
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 871 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 44 g
- Sodík 938 mg
- Bílkoviny 80 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 459.1 mg
- Draslík 1174.4 mg
- Vláknina 0.1 mg
- Vitamín A 0.1 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 514 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Marénu (síh maréna) zbavíme hlavy, rybu stáhneme, omyjeme, zbavíme pokud možno i vlasových kostí, nakrájíme na kostky a 3x umeleme, aby bylo dostatečně jemné. Umleté maso rozmícháme v míse s bílky, osolíme, přidáme chilli a studené pálené těsto.
-
2
Dobře prohněteme, poté cca 10 minut třeme vařečkou. Vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu.
-
3
Pergamenový papír o velikosti přibližně 40 x 50 cm potřeme olejem, směs na paštiku urovnáme doprostřed. Utvoříme váleček, zabalený do pergamenu, jehož průměr je asi 7 cm. Oba konce zavážeme slabým provázkem.
-
4
Ve velké nádobě přivedeme k varu vodu, vložíme do ní paštiku, nádobu zakryjeme a 1 hodinu „táhneme“ při teplotě 95°C.
-
5
Uvařenou paštiku přemístíme na pekáč, kde ji necháme 6 hodin chladnout, pak ji dáme dochladit do ledničky.
-
6
Druhý den paštiku rozbalíme, očistíme od rosolu a nakrájíme na plátky.
-
7
Pálené těsto do paštik [56007]: Osolené mléko přivedeme k varu, za stálého míchání vařečkou přisýpáme hladkou mouku, až je těsto vypracované, bez hrudek. Odstavíme mimo plotnu a jedno po druhém vmícháme vejce.