Studená maréna po vlámsku
Suroviny
- 600 g Síh
- 200 g Majonéza
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 0.8 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 60 g
- Sodík 564 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 240.2 mg
- Draslík 611.4 mg
- Vláknina 1975.3 mg
- Vitamín A 1975.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.1 mg
- Vitamín E 6.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce uvaříme natvrdo (300 ml voda pitná), oloupeme, odkrojíme na ozdobu několik koleček, zbytek posekáme. Pažitku nakrájíme nadrobno.
-
2
Marénu (síh maréna) oškrábeme, vykostíme, omyjeme a nakrájíme na porce.
-
3
Jednotlivé porce osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a bobkový list. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
-
4
Odstavíme a necháme ve vývaru vychladnout.
-
5
Majonézu rozmícháme v míse spolu s hořčicí, solí, pepřem, cukrem, octem, vařenými vejci a většinou krájené pažitky. Část pažitky si spolu s kolečky vajec necháme na ozdobení hotového pokrmu. Nakonec vmícháme ušlehanou smetanu.
-
6
Porce marény osušíme, narovnáme na talíře a přelijeme majonézovou omáčkou. Podáváme ozdobené plátky vajec a posypané pažitkou.