Nákyp s rajčaty a lilkem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 700 g Lilek
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Rajčata
  • 200 g Créme fraiche
  • 450 g Hovězí maso mleté
  • 80 ml Olej olivový extra panenský
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 6 dl Mléko plnotučné
  • 4 polévková lžíce Krupice dětská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 608 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 167 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 189.9 mg
  • Draslík 1063.3 mg
  • Vláknina 14443.8 mg
  • Vitamín A 14443.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 634.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvařené ve slupce scedíme, necháme vychladnout. Potom je oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kolečka. Omytý lilek podélně nakrájíme na tenké plátky, opečeme v pánvi na rozpáleném oleji. Pokládáme na měkký papírový ubrousek, aby se odsál tuk.

  • 2

    Do oleje v pánvi dáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme dozlatova, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, nakonec mleté maso. Ochutíme špetkou soli, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Pekáč vymažeme máslem, na dno naskládáme lilek, rajčata, brambory a mleté maso.

  • 3

    Do mléka v kastrůlku vsypeme krupici, za stálého míchání uvaříme hustější kaši. Necháme mírně vychladnout, vmícháme créme fraiche, žloutky, sůl a pepř. Hustou omáčkou zalijeme suroviny v pekáči. Vložíme do nahřáté trouby. Při teplotě 200°C pečeme 40-45 minut. Hotový nákyp necháme 5-10 minut odpočinout a krájíme na porce. Podáváme na jednotlivých talířích.

Komentáře k receptu