Velikonoční beránek pro celiaky
Suroviny
- 10 g Mandle
- 100 g Máslo čerstvé
- 10 g Ořechy vlašské
- 250 g Cukr moučkový
- 150 g Cukr moučkový
- 250 g Mouka bezlepková
- 10 g Hrozinky
- 0.5 kávová lžička Kakao
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Kypřící prášek bezlepkový
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Strouhanka bezlepková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 41 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 105 g
- Cholesterol 169 mg
- Draslík 74.7 mg
- Vláknina 761.3 mg
- Vitamín A 761.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Loupané mandle a vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky. Hrozinky v sítu omyjeme a necháme okapat.
-
2
V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Pomalu, za stálého míchání, budeme přilévat 5 dl až 1 dl horké vody. Přilijeme rozpuštěné máslo a sladkou smetanu. Poté přes síto budeme za stálého míchání přisypávat bezlepkovou mouku s bezlepkovovým práškem do pečiva. Směs promícháme a ještě přidáme hrozinky a mandle s ořechy. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zapracujeme do těsta.
-
3
Formu na velikonočního beránka vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou jemnou strouhankou. Těsto nalijeme do formy a dáme do předehřáté trouby na 180°C-190°C péct. Pečeme dozlatova asi 40 minut.
-
4
Upečeného beránka opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
-
5
Připravíme citrónovou polevu: v misce smícháme 1 bílek se 150 g prosátého moučkového cukru a citrónovou šťávu. Vychladlého beránka polijeme polevou, čumáček zabarvíme kakaem a oči vytvoříme hřebíčky.