Kaštanový knedlík
Suroviny
- 150 g Žemle tuková
- 50 g Kaštany jedlé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 248 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 12 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 75.8 mg
- Draslík 92.2 mg
- Vláknina 310.2 mg
- Vitamín A 310.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Housky nebo žemle (asi den staré) nakrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Přidáme 1 dl mléka, 1 žloutek, sůl, pepř, muškátový oříšek, mletý zázvor, nadrobno nasekané jedlé kaštany a rozpuštěné máslo. Směs dobře promícháme, těsto by mělo být tuhé. Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme ji do směsi. Z bílku vyšleháme sníh, který zapracujeme do těsta. Na vál si rozprostřeme potravinářskou fólii, položíme na ni těsto, které zabalíme pevně do fólie a utvoříme váleček. V hrnci si přivedeme k varu 2-3 litry vody. Zabalené těsto vložíme do vroucí vody a knedlík pomalu vaříme 20 minut. Uvařený knedlík vyjmeme z vody, rozbalíme ho, nakrájíme na plátky a podáváme jako přílohu.