Ledvinky s uzeným bůčkem a vejci
Suroviny
- 250 g Vepřový bok uzený
- 500 g Vepřové ledvinky
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 4 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
- 4 ks Rajčata
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibulka jarní
- 8 dl Mléko polotučné
- 1.25 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1.5 polévková lžíce Máslo jihočeské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1394 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 693.5 mg
- Draslík 833.1 mg
- Vláknina 2898 mg
- Vitamín A 2898 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové ledvinky zbavíme blan, rozkrájíme je podélně na poloviny, vykrojíme močovody a omyjeme je pod tekoucí vodou. Poté je dáme do mísy, zalijeme mlékem a necháme je máčet asi 1 hodinu. Pak ledvinky znovu promyjeme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a nakrájíme je na tenké plátky. Očistíme jarní cibulku, pokrájíme ji na tenká kolečka a odložíme do misky, použijeme ji na ozdobu. Uzený prorostlý bůček nakrájíme na plátky. Omytá rajčata osušíme a rozkrájíme na osminky. Petrželku omyjeme, setřepeme vodu, drobně ji pokrájíme a odložíme do druhé misky.
-
2
V pánvi si z každé strany dozlatova vysmažíme plátky bůčku. Vyjmeme je z vypečeného omastku a pokrájíme ho na proužky a odložíme je. Na omastek dáme ledvinky. Ochutíme je solí, pepřem, drceným kmínem a orestujeme je. Přelijeme je vodou a pod pokličkou ledvinky podusíme doměkka. Přibližně je dusíme asi 20 minut. Mezitím si na másle usmažíme míchaná vajíčka, která osolíme podle chuti.
-
3
K okrajům talířů věncovitě poklademe vajíčka tak, že z nich utvoříme "misku". Doprostřed talířů dáme dušené ledvinky. Vajíčka ozdobíme pokrájeným bůčkem a posypeme petrželkou. Ledvinky posypeme cibulkou a doprostřed ledvinek ozdobně položíme osminky rajčat. K ledvinkám podáváme čerstvé pečivo.